Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu większość z nas je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu. Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawiała z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się oglądając film.

Zwiastun

Kino smakuje

Coraz więcej uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu, świadomości tego, co i jak jemy. Kulinaria są niewątpliwie na topie. Zakładamy blogi z przepisami, uczymy się fotografować potrawy, chodzimy do dietetyków… slow food, fit food, good food! Kino od dawna inspiruje się sztuką kulinarną i czerpie z niej tematy opowiadanych historii. Również na ekranie kinowym Centrum Kultury roi się od fantastycznych potraw, smaków i zapachów, kuchennych historii.