Wino z Bordeaux, głos Russella Crowe’a, piękne francuskie krajobrazy i prawda o rynku wina – oto esencja dokumentu, który na zawsze zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski.

– Kiedy zaczynaliśmy kręcić, myśleliśmy, że będzie to film o winie, ale wyszło coś więcej. Obraz politycznej i ekonomicznej zmiany warty Zachodu na Wschód – mówi Warwick Ross, reżyser filmu w wywiadzie dla „The Hollywood Reporter”. Czerwona obsesjaopowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach, wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. Czerwona obsesja zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. Widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to na tle niezwykłych ujęć z francuskich winnic.

Kino smakuje

Coraz więcej uwagi poświęcamy zdrowemu odżywianiu, świadomości tego, co i jak jemy. Kulinaria są niewątpliwie na topie. Zakładamy blogi z przepisami, uczymy się fotografować potrawy, chodzimy do dietetyków… slow food, fit food, good food! Kino od dawna inspiruje się sztuką kulinarną i czerpie z niej tematy opowiadanych historii. Również na ekranie kinowym Centrum Kultury roi się od fantastycznych potraw, smaków i zapachów, kuchennych historii.